Wednesday, May 15, 2013

Resepi Ikan Singge Mek



Ikan singge panggilan bagi ikan yang disinggang..itu longat kelantan...my dad very like it... Itu cara paling mudah dan cepat bagi sape yang kesuntukan masa.... Lauk ikan rebus dan ianya berkuah...

Resepi ni saya dapatkan dari nenek...!! 

Bahan bahan
3 ekor ikan ape2 pun boleh
2 keping asam keping (tak terlalu besar)
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 hirisan sebesar ibu jari : gula melaka atau orang kelate panggil "nise"
2 cawan air....
hirisan halia sebesar ibu jari

Cara..
Masukkan semua bahan diatas dlm periuk...rebus dgn api sederhana...tunggu sampai menggelegak, siap! :) test2 la rasa dia, kurang masin tambahla garam... Jgn lupa masukkan halia, itula satu faktor penyedap rasa...ada sesetengah orang dia masukkan budu dalam ikan singgang tu...katanya rasa makin umpP!! tapi i tak minat....budu kan makruh...hehehe

Selamat mencube jayaa!!! 

No comments:

Post a Comment