1. Ikan saiz sederhana 2 ekor..(tanpa rebus)
2. Lada besar 7 ketul....(bukan cili padi)
3. Kelapa parut satu senduk
4. Santan lebih kurang 1 cawan
5. bawang dikisar 1 sudu besar (bwg besar, bawang merah, halia, bawang putih)
6. Garam 1 sudu kecil
cara-cara
1. asingkan isi ikan dengan tulangnya. Sesetengah orang nak mudah, rebus ikan dulu...tapi kalu nak lebih sedap, guna isi ikan yang mentah.
2. ambik kelapa parut tadi, gaulkan dengan ikan hingga sebati. (tumbuk dengan alu lesong)
3. Bila dah sebati, tambahkan sesudu kecil garam, sesudu besar bawang yang dah dikisar.
4. Gaul hingga sebati.
5. Isikan adunan kedalam lada besar.
6. Masukkan lada yang siap disumbat tadi kedalam periuk bertutup.
7. Masukkan santan kedalam periuk, tutup, dan rebus sehingga santan kering. (jgn kasi hangit)
8. dah kering?? maka siaplah..^_^
No comments:
Post a Comment